İTÜ ARI Teknokent’te Kaptanlar Kulübü tarafından düzenlenen “Ulaştırma Platformu: Panel ve Ödül Töreni” etkinliğinde, sektörün önde gelen federasyon ve firma yöneticileri bir araya geldi. Şehirler arasından turizme, servisten kent içine kadar sektörün önde gelen yöneticilerinin katıldığı etkinlikte gerçekleştirilen,”Ulaştırmada Lider Kadınlar Zirvesi” adlı panelde “Sektörde kadının yeri, sektöre katkıları ve kadın istihdamı “konuları görüşüldü.
Mercedes-Benz Türk Pazarlama İletişimi Grup Şefi Başak Demiryumruk Dikici, eğitim hayatının başından beri erkeklerin ağırlıkta olduğu bir ortamda yer aldığını belirterek, erkek egemen ortamlarda çalışma dürtüsünün güçlendiğini ve isterse kadının her alanda yer alabileceğine inandığını söyledi. Kadın-Erkek ayrımının yapılmamasını ve kadınların isterse çok daha iyisini başarabileceğini vurgulayan Başak Demiryumruk Dikici, “ Her alanda ve işte kadın yapamaz zihniyeti doğru değildir. Eğer konu işse bunun kadını erkeği yoktur. İşini sahiplenen, seven, çok çalışan herkes eşittir. Kadınlar belki her alanda varlar, ama sayıları çok az. Kadınlar sahaya insin. Kadınların iş hayatında detaycı ve empatik yaklaşımı, olduğu her ortama bir enerji ve renk katar. Kadınlar tüm alanlarda yer almalı ve erkekler tarafından da bu yönde desteklenmelidir. Dünyayı değiştirecek olan kadınlardır.
Biz 2008 yılında Geleceğin Liderleri projemizi hayata geçirdik. Müşterilerimizin yeni nesil temsilcilerini kadın erkek ayırt etmeden hepsine davet göndererek eğitimler düzenledik. O günlerde sınıfta “ben aslında kişisel gelişim için buradayım sektörde yer almayacağım” diyen bayan öğrencilerimizin birçoğu baktığımızda bugün sektörde, işinin başında. Bu büyük bir gururdur bizim için. O yüzden diyorum ki kadınlarımızı sektöre çekmek için ve sektörde başarılı olmaları için de projeler geliştirilmeli.“ diye konuştu.
Başak Demiryumruk Dikici, gelecek sene aynı tarihlerde gerçekleşecek olan Ulaştırma Zirvesi için, Ulaştırma sektörünün dernekleri TOFED ve TOF’a seslenerek, sektörde Kadın’ın çalışma hayatına katılımını arttırmaya yönelik etkinliklerin ödüllendirilerek, yine bu platformda paylaşılmasını önerdi.
Temsa Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Ersan yaptığı konuşmada 12 yıldır Temsa’da çalıştığını belirtti. E ehliyete sahip olan Ebru Ersan, üretim sahasında yeri geldiğinde otobüs kullandığını belirterek, kadının isterse her alanda yer alabileceğini vurguladı. Erkek egemen bir sektörde ve üretimde çalışmanın çok gurur verici bir olay olduğunu belirten Ebru Ersan, “ Kadın her alanda her işi yapabilecek güce sahiptir. Kadının detaycı bakışı ve empati gücünün, her alanda farklılık yarattığına inanıyorum. Kadınların her alanda istihdamının artmasını istiyorum. Temsa’da üretimden yönetime kadar tüm departmanlarda kadın çalışanlarımız var. Son 5 yılda Temsa’da kadın istihdamında % 25 artış oldu. “ dedi.
Isuzu Pazarlama Müdürü Şebnem Uygurtürk ise, 19 yıllık profesyonel iş hayatının 13 yılında ticari araç sektöründe , son 2 yıldır da otobüs sektöründe çalıştığını söyledi. Avrupa’da kadın istihdamı % 60, Türkiye’de ise kadın istihdamı yüzde 30 seviyelerinde. Türkiye’de kadın istihdamını yüzde 50’lere çıkarmamız lazım. Bunun için ön yargıları bırakmalı, kadınlara bu yönde teşvik ve eğitimler verilmelidir. Böylelikle toplumsal olarak da çok daha iyi bir konuma ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.