Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Türkiye Konferansı 9 Mart’ta Kayseri’deydi. Ana teması, toplu taşımacılıkta reform ve kurumsallaşma olan konferansta, Türkiye’ninyaşadığı zorluklar, fırsatlar ve gelecekte izlenebilecek yolların tartışıldığı yuvarlak masa oturumu gerçekleştirildi.Oturumda İETT Genel Müdürü Arif Emecen, “Kurumsallaşma için önce hakediş modeli değişmeli” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayseri Ulaşım A.Ş.’nin ev sahipliği yaptığı 7’nci Türkiye Konferansı, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından düzelendi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve UITP Genel Sekreteri AlainFlausch’un açılış konuşmalarıyla başlayan konferansın ana konusu; toplu taşımacılıkta reform ve kurumsallaşma oldu. Konferansta, Türkiye’de toplu taşımanın kurumsallaşması ile ilgili zorluklar, fırsatlar ve gelecekte izlenebilecek yolların tartışıldığı yuvarlak masa oturumu gerçekleştirildi. İETT Genel Müdürü Arif Emecen, Kayseri Ulaşım Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Turgay Akkaya, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Genel Sekreteri Onur Orhon ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (IESOB) Ulaşım Müdürü Alpay Kılıçkaya’nınkatıldığı yuvarlak masa oturumunun başkanı, UITP Belçika’dan Eğitim Direktörü Kaan Yıldızgöz’dü.
Arif Emecen: Kurumsallaşma için önce hakediş modeli değişmeli
Ulaşım hizmetlerinin bireylerin performansına veya hizmet anlayışına bağlı olmadan sürdürülmesi ve geliştirilmesi için kurumsallaşmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan İETT Genel Müdürü Arif Emecen, “Londra, Seul, Singapur gibi gelişmiş toplu ulaşım sistemleri ve operatörleri incelendiğinde kurumsallaşmanın sürdürülebilir ve verimli bir sistem için ön şart olduğu görülüyor. İşletmeciler kurumsallaşmayı beklerken kamunun da üzerine önemli sorumluklar düşüyor. Öncelikle hakediş modelinde ve hizmet standartlarında reform sağlanması gerekiyor. Mevcut net maliyet kontrat modeliyle kurumsallaşmanın gerçekleşmesi mümkün değil. Kalite teşvikli, brüt maliyet kontrat modeli gibi modellerle,hakediş sistemi değiştirilmeli. Bununla birlikte hizmet kalitesi standartları ve denetim modelleri kurgulanması gerekiyor” dedi. Kurumsallaşmanın beraberinde doğal olarak ek maliyetler getireceğini belirten Arif Emecen konuşmasına, “Bununla birlikte kurumsallaşmanın getireceği verimlilik ve hizmet kalitesindeki artışın getireceği yeni yolcuların dengeyi sağlayacağına inanıyorum. Aslında kalitesizlik maliyeti, kalite maliyetinden daha yüksektir” diye devam etti.
Toplu ulaşımda entegrasyon, kurumsallaşma yolunda reform
İstanbul’da toplu ulaşımın entegrasyonu ve tek otorite tarafından yönetilmesi projesinin, kurumsallaşma yolunda reform niteliğinde bir adım olduğunu belirten Arif Emecen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Kadir Topbaş’ın vizyonuyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, İETT Genel Müdürü iken başlatılan süreç hızla devam ediyor. Hatta sona yaklaştığımızı bile söyleyebilirim. Proje, toplu ulaşımın tek elden planlanması, koordinesi, denetimi ve danışmanlık hizmetinin verilmesini kapsıyor.”