36 yıllık sektör tecrübesi ile ulusal ve uluslararası ticari alanda tedarik zinciri çözümleri uygulayan ve birçok ilke imza atarak Türkiye’nin lojistik sektöründe öncü konumuna gelen OMSAN’ın sunduğu önemli hizmetlerinden birisi de demiryolu taşımacılık hizmetleri. OMSAN Genel Müdürü Osman Küçükertan, OMSAN’ın demiryolu taşımacılığı alanındaki başarılı faaliyetleri, hedefleri ve yatırımlarına ilişkin sorularımızı cevaplandırdı.
Ulusal ve uluslararası lojistik alanda birçok ilke imza atan OMSAN Lojistik ‘in demiryolu taşımacılığı hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Yurtiçi demiryolu taşımacılığı kapsamında OMSAN, Türk sanayisinin önde gelen şirketlerinin ihtiyacı olan hammadde, yarı mamul ve mamul taşımalarını gerçekleştirmektedir.
OMSAN, uluslararası demiryolu taşımacılığı kapsamında ise 2002 yılından bu yana intermodal taşımacılık hizmeti sunmaktadır. 340 swap body ve 205 vagon ile Çerkezköy’de intermodal taşımacılığa ait operasyonlarını gerçekleştiren OMSAN, yıllık 16 bin swap body taşıma hacmine ulaşmıştır.
Müşterilerine ait yükleri hem karayolu hem de demiryolu taşımasına uygun olarak tasarlanmış, çekici arkasına ve vagon üzerine monte edebilme özelliğine sahip konteynerler ile taşıyan OMSAN, swap bodylerin yükselebilir tavan mekanizması sayesinde yüklemelerinde 3 metrelik iç yüksekliğin tamamını kullanabilmektedir.
Türkiye ve Avrupa arasında intermodal taşımacılık uygulamalarını başlatan ve devam ettiren ilk özel Türk firması olarak OMSAN Lojistik, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ekonomik ve güvenli taşımacılık için gereken tüm özellikleri içinde barındıran intermodal taşımacılık hizmeti ile müşterilerine karayoluna oranla daha az kaza riski, maksimum yükleme optimizasyonu, sabit fiyat avantajı, olumsuz hava koşullarından minimum etkilenme ve çevre kirliliği oluşturmayan ekolojik taşıma olanağı sunmaktadır.
Tekstilden perakendeye, beyaz eşyadan gıdaya, otomotivden seramiğe kadar pek çok sektörün önde gelen firmalarına intermodal taşımacılık hizmeti sunan OMSAN müşterilerinin; fiyat, süre, kalite ve esnek kapasite gibi hassas dinamiklerine odaklanarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
2013 yılı hedeflerinize ne ölçüde ulaştınız?
2013 yılında OMSAN, gerek operasyonel gerekse finansal alanda başarılı iş sonuçlarına ulaşmıştır. Bu 2 alandaki başarısına ek olarak OMSAN, küresel lojistik şirketi olma vizyonuna yönelik çok önemli yatırımları da hayata geçirmiştir.
Müşterilerine sunduğu güvenilir, esnek, hızlı ve entegre hizmet anlayışı ile başarılarından adını sıkça söz ettiren OMSAN, 2013 yılında birçok sektörün öncü firmalarını portföyüne katmıştır. OMSAN müşteri sayısını artırmanın yanı sıra mevcut müşterilerinin memnuniyetinin artırılmasına da büyük bir titizlik göstermiş, tarafsız araştırma kuruluşları tarafından yapılan araştırmalar OMSAN müşterilerinin memnuniyetinin arttığını kanıtlamıştır.
Finansal öngörüleri doğrultusunda hedeflediği büyümeye ulaşmış olan OMSAN, Türkiye ve Avrupa’da ekonomideki büyümenin yavaşlamasına rağmen sektörün ortalamasının üzerinde büyüyerek 2013 yılını yaklaşık 650 milyon TL’lik bir ciro büyüklüğüne ulaşarak tamamlamıştır.
Son dönemdeki global ekonomik koşullar Kuzey Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan çeşitli ekonomileri önemli bir konuma taşımıştır. OMSAN, bu gelişim fırsatını değerlendirmek amacıyla 2013 yılında Fas’ta OMSAN Maroc adlı bir şirket kurmuştur.
OMSAN’ın 2013 yılında gerçekleştirdiği bir diğer önemli yatırım da MV Unyecem 1 adlı çimento gemisinin satın alınması olmuştur. Bu gemi pnömatik tahliye sistemine haiz ilk Türk bayraklı çimento gemisi olması nedeniyle Türkiye’ye kazandırılmış önemli bir yatırımdır.
OMSAN, çevreci ve rekabetçi bir taşıma modu olan demiryolu taşımaları için filosuna 180 adet konteyner eklemiştir.
Öte yandan OMSAN, müşterilerine sunduğu depolama hizmetlerini geliştirmek amacıyla ileri teknoloji yatırımlara da ağırlık vermiştir. Tuzla Depo’sunda kendi bünyesinde geliştirmiş olduğu “Otomatik Ayrıştırma Sistemini” devreye alınmıştır. Projenin sonraki aşaması için TÜBİTAK – TEYDEB’den hibe alınarak mevcut sistemin geliştirilmesine başlanmıştır.
2013 yılı içerisinde OMSAN’ın güvenilirliğinin tescil edildiği bir önemli gelişme de OMSAN Lojistik ve OMSAN Fransa’nın, AEO yani Basitleştirilmiş Gümrük İşlemleri Sertifikası’nı alması olmuştur. Böylece, OMSAN Lojistik tüm Türkiye gümrüklerinde, OMSAN Fransa ise tüm AB gümrük ofisleri nezdinde güvenilir firma kategorisinde değerlendirilmeye başlanmıştır.
2014 yılı hedefleriniz nelerdir?
OMSAN, Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri ile uyumlu olarak küresel bir lojistik şirketi olmayı hedeflemektedir. OMSAN’ın 2014 yılı için büyüme hedefi %15 olup, yılı yaklaşık 750 milyon TL’lik bir ciro ile kapatması hedeflenmektedir. OMSAN’ın 2014 yılı yatırım bütçesi ise 15 Milyon USD’dir.
OMSAN, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da denizyolu ve demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, gemi, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın tamamına en rekabetçi koşullarda taşımayı hedeflemektedir.
OMSAN, 2014 yılında Malatya ve Gaziantep’te 2 yeni Bölge Müdürlüğünü daha hayata geçirerek yurtiçindeki yapılanmasını güçlendirmeyi hedeflemektedir.
OMSAN yeni depo ve araç park sahası yatırımlarıyla depolama ve araç stoklama kapasitesini artırmayı, mevcut depolarında kullanılan ekipmanlarını modernleştirmeyi, iş süreçlerinin verimliliğini artırmaya yönelik bilgi teknolojileri yatırımlarını tamamlamayı planlamaktadır.
Türkiye ile Avrupa arasında intermodal taşımacılık uygulamalarında hizmet veren ilk özel yerli firma olarak, müşterilerinize ve toplamda çevreye kazandırımlarınız nelerdir?
OMSAN’ın İntermodal taşımacılık uygulamaları sayesinde;
· Demiryolu taşımacılığında, karayolu taşımacılığında tüketilen enerjinin çok daha altında bir enerji tüketimi gerçekleşmiştir. Böylece aynı miktarda yükün taşınması için fosil enerji kaynakları ile yenilenemeyen enerji kaynaklarının çok daha az miktarlarda kullanılması sağlanarak “yeşil ekonomi” anlayışının öncü bir uygulayıcısı olunmuştur.
· Türkiye – Almanya arasındaki karayolu trafiğinin rahatlatılması sağlanmış, trafik kazası, gürültü, yük hasarları gibi nedenlerle çevreye verilebilecek olası zararlar azaltılmıştır.
· Sektörde çevre bilincinin oluşturulmasında öncü olma ve gelecek nesillere temiz bir dünya bırakma hedefinden hareketle OMSAN ayrıca, bir Avusturya firması olan Ökombi ile anlaşmış, Macaristan (Szeged) – Avusturya (Wels) hattında tırlarını karayolu yerine demiryolu taşıma modunu kullanmıştır. Ökombi, Ocak 2009 ile Aralık 2012 tarihleri arasındaki taşımalarda demiryolu hattını kullanarak çevreye yaklaşık 2000 ton karbondioksit’in salımını engellemiş olması sebebiyle OMSAN’a takdir belgesi vermiştir.
OMSAN, “European Business Awards 2013/14” Yarışması’nda “150 Milyon Euro ve Üzeri Yıllık Cirosu Olan Büyük Şirketler – Yılın Şirketi” kategorisinde Avrupa’nın en başarılı 10 firması arasında yer alan tek Türk şirketi olarak Onur Nişanı ile ödüllendirildi. Bunun gibi pek çok ödüllerle başarılarınız taçlandırıldı. Omsan’ın bu başarılarındaki temel felsefesi, başarı sırrı nedir?
Lojistik sektöründe öncü konumda olmanın haklı gururunu yaşayan OMSAN’ın başarısının sırrı, sektörün en yetenekli çalışanlarına sahip olması, müşterilerine rekabet avantajı sağlayacak çözümler sunarak yüksek müşteri memnuniyetini sağlaması ve küresel bir lojistik şirketi olma vizyonu ile sektörde sürekli değer yaratmaya odaklanmasıdır.