Metro Toptancı Market ve Reis Gıda, coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağını koruma altına aldı. Taşköprü sarımsağının dünya pazarlarına açılması için harekete geçen Metro, öncelikle Taşköprülü üreticiler için eğitim düzenlemeye başladı.
Taşköprü Belediye Binası’nda, 20 Kasım tarihinde, bir araya gelen sarımsak üreticileri, Global Gap standardını yakından tanıma ve anlama fırsatı elde etti.
Eğitim öncesi düzenlenen basın toplantısına, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Hanönü Kaymakamı Mustan Barış İşler, Metro Toptancı Market Gıda Satınalma Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt, Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesis Müdürü Tuncay Kendiroğlu ile il protokolü ve 100’ü aşkın Taşköprülü çiftçi katıldı.
Sarımsağın uluslararası pazarda kabulü için ‘Global Gap’ sertifikası gerekiyor
Sarımsağın uluslararası pazarda kabul edilmesi için, meyve sebze alanında uluslararası geçerliliği olan Global-Gap sertifikası gerekir. Global-Gap standardı çevreye ve insana zarar vermeden, çevre ile dost uygulamalar yoluyla, sürdürülebilir ve izlenebilir ürünlerin üretildiğini garanti eder. Meyve sebze alanında Dünya’da kabul edilirliği olan tek standard Global-Gap standardıdır.
Metro ve Reis yerli tohumla üretilen sarımsağa uluslararası geçerliliği olan Global- Gap sertifikasını ekleyerek, Taşköprü sarımsağının hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarda değerli bir ürün haline gelmesini hedeflemektedir. Bu amaçla başlatılan eğitimlerin ardından, hasat süresine kadar Global Gap’in gerekli dokümantasyon ve kayıt işlemleri tamamlanacak ve hasat zamanında çiftçiler belgelendirme denetimine hazır hale getirilecektir.
Aydın: “Taşköprülüler, Taşköprü sarımsağının ve toprağının değerini bilmelidir”
Üretimin, Taşköprü Sarımsağının, Taşköprü toprağının, eğitimin önemine işaret eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, salondaki Taşköprülü çiftçilere seslenerek, “Taşköprü Sarımsağının ve toprağımızın değerini bilelim” dedi.
Her şeyin başının üretim olduğunu anlatarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Seyit Aydın, şunları söyledi: “Önce üretim olmalıdır. Sonra, o sektöre ilişkin sanayi kurulmalıdır. Zira, sanayiyi kurmazsanız, o sektör çöker. Ardından pazarlama, ticareti başarıyla yönetmek önemlidir” şeklinde konuştu.
Arslan: “Marka tescili olmayan ürünlerin, raflardaki ömrü uzun süreli olmayacaktır”
27 yıldır Taşköprü Sarımsağını tanıtmak için, Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali başta olmak üzere, dünya çapında başarılı projelere imza attıklarını açıklayan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, belediye olarak 2010 yılında Taşköprü Sarımsağına ‘Coğrafi İşareti’ aldıklarının altını çizerek, “Bugün buradaki toplantı ile Coğrafi İşareti alarak, ne kadar doğru bir iş yaptığımızın mutluluğunu ve gururunu, sizlerin değerli katılımıyla paylaşıyoruz. Nitekim, Marka Tescili olmayan ürünlerin, yerli ve yabancı raflarda uzun süreli yeri olmayacaktır” diye konuştu.
Rudelt: “Taşköprü Sarımsağını Dünyaya Tanıtmak İstiyoruz”
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Metro Gıda Satınalma Yönetim Kurulu Üyesi Thomas Rudelt: “Metro olarak yerel tohuma destek vererek hem tüketiciyi hem de üreticiyi haksız rekabetten korumayı hedefliyoruz. Yerli tohum olan Taşköprü sarımsağını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Dünyada selenyum miktarı açısından en zengin sarımsak türü olan Taşköprü sarımsağının eskiden olduğu gibi yılın 12 ayı bulunabiliyor olması için çalışıyoruz. Üreticilerimizi de bilinçlendirerek bu ürünün zengin aromatik yapısını dünya ile buluşturmak istiyoruz.” dedi.
Reis: “Daha güvenilir ve daha sağlıklı üretmek”
Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesisi’ni 2000 yılında kurulduklarını anlatan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, böylece Taşköprü sarımsak üreticisinin artık sarımsaklarını nehire dökmediğini, tarlada bırakmadığını ve zararına satmadığını söyledi.
Reis Gıda ve Metro Toplantı Market işbirliğine değinen Mehmet Reis şunları kaydetti: “Reis Gıda ve Metro Toptancı Market işbirlikteliği ile, Kastamonu Taşköprü’de Ağustos ayında başlatılan “İyi Tarım Uygulamaları’nı” içeren, Coğrafi İşaretli Taşköprü Sarımsağının üretimi ile ilgili çalışmalar hızla devam etmektedir. Yapılan işbirlikteliği ile kendine has lezzeti ve yaygın aroması ile dünyada eşi olmayan Taşköprü Sarımsağının standardı korunarak, gelecek nesillere aktarmak ve en üstün kalitede sağlıklı ürünler üreterek iç ve dış pazarda artışı hedefliyoruz. İyi Tarım Uygulamalarına göre, ‘üretim nasıl yapılır, ne fayda sağlar’, bununla ilgili yapılan toplantılarda üreticiler bilgilendirilmektedir. Üreticileri teşvik ederek, İyi Tarım Uygulamalarının daha yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. İyi Tarım Uygulamaları şartlarına göre; üretim yapan çiftçi, alacağı sertifika ile ürünü daha kolay ve daha yüksek fiyata satacaktır. Çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen ve doğal kaynaklar korunarak yapılan İyi Tarım Uygulamalarının, yaşanabilecek bir dünya için gerekli olduğuna inanıyoruz” diye kaydetti.
Kendiroğlu: “Çin menşeili tohumlar, marka değerine zarar veriyor.”
Taşköprü sarımsağının marka değerini arttırmayı amaçladıklarını belirten Reis Sarmoni Sarımsak İşleme Tesis Müdürü Tuncay Kendiroğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Reis Gıda ve Metro Market işbirliği ile Taşköprü sarımsağının daha bilinçli yetiştirilmesi konusunda, çiftçilerimize yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda, Taşköprü Belediyesi konferans salonunda, Metro Toptancı Market tarafından Taşköprü’deki çiftçilerimize ‘Global Gap Eğitimi’ veriliyor. Son dönemlerde, Taşköprü yöresinde ekilen Çin menşei tohumların Taşköprü yerli sarımsağının marka değerine zarar verdiği kaçınılmaz bir gerçektir. Reis Gıda ve Metro Market işbirliği ile başlattığımız ‘yerli tohum projesi’ ile Taşköprü sarımsağının hak ettiği noktaya gelmesi yönünde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Nitekim, 1982 yılından bu yana Türkiye Amerika’dan pirinç ithal ederken, Reis Gıda olarak biz Amerika’ya pirinç ihraç ediyoruz. Aynı şekilde, Taşköprü Sarımsağımızı da dünya pazarlarına ihraç etme noktasında, Metro Toptancı Market ile yaptığımız işbirliği ile bugün tarihi bir gündür” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Reis Gıda tarafından hazırlanan plaketler, Metro Toptancı Market yetkililerine, Kastamonu protokolü tarafından takdim edildi.
Coğrafi İşaret Nedir?
Resmi bir kalite işareti olan ve tüketiciye ürünün kökeni ile ilgili açık ve tam bilgi sağlayan coğrafi işaret, ürünün o bölgede yetişen üstün kaliteli bir ürün olduğunu gösteriyor. Türkiye’de gıda ve gıda-dışı olmak üzere coğrafi işareti tescil almış 151 ürün, tescil bekleyen 149 ürün bulunuyor. Bunun yanı sıra coğrafi işaret alma potansiyeline sahip 2.500 ürün olduğu kabul ediliyor. Metro bu bağlamda coğrafi işaret alabilecek nitelikte birçok üreticiye de destek olmayı amaçlıyor. Bu sayede Türkiye’nin değerleri olan bu ürünlerin yok olması engellenip, kayıt altına alınarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.
|