DTD Yönetici ve Yönetici Adayları Akademisi 2014 Yılı Eğitim Dönemi 15 Şubat’ta başlıyor.
Ülkemizde son yıllarda yapılan yatırımlar ile nitelik ve niceliksel açıdan gelişen demiryollarına özel sektör erişimin serbestleştirilmesiyle ilgili yasal düzenlemelerin de yapılması sonucunda, demiryolu taşımacılığı taşımacılık sektörünün cazip yönelim alanlarından biri haline geldi.
Bu gelişmelere paralel olarak, siz değerli Demiryolu Taşımacılık Şirketlerimizin Yöneticilerinin demiryolu uzmanlıklarının geliştirilmesi ile yine şirketlerimizin önümüzdeki kısa dönemde ihtiyacı olan yönetici adaylarının yetiştirilmesini sağlamak amacıyla Derneğimiz bünyesinde”YÖNETİCİ VE YÖNETİCİ ADAYLARI AKADEMİSİ”ni oluşturduk. Akademi bünyesinde bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz programda, birbirini takip eden ve bütünleyen yedi adet seminer yer almaktadır. Seminer programlarımızın konu başlıkları;
-Demiryolunun Temel Kavramları, Kurumsal ve Hukuksal Çerçevesi
–Demiryolu İnsan Kaynakları ve Planlanması
– Demiryolu Araç ve Tesisleri ve Planlanması
– Maliyet Analizi ve Fiyatlandırma
– Rekabet İçin Fark Yaratma
– İşletmelerde Emniyet Yönetimi
– Kombine Taşımacılık
Katılımcılar, seminer programlarında bir yandan demiryolunu oluşturan bileşenlere ait kavramsal ve işlevsel düzeyde bilişsel kazanımlar elde ederken diğer yandan da sektörün saygıdeğer yöneticileriyle kişisel ilişkilerini oluşturma ve geliştirme fırsatını yakalayacaktır.
Akademi, seminer programlarına ayrı ayrı erişim olanağı da sunmaktadır. Bu çerçevede, her seminer sonrası, seminer katılımcılarına o seminere ait “KATILIM BELGESİ” verilecektir. Eğitim Programında yer alan yedi seminer sonunda ise katılımcılar “YÖNETİCİ AKADEMİSİ MEZUNİYET BELGESİ” almaya hak kazanacaklardır. Katılımcıların katıldığı seminerler, Mezuniyet Belgesinde işaretlenerek belirtilecektir. Her seminer ve konferansın tanıtımı ayrı ayrı yapılacaktır.
“DEMİRYOLUNUN TEMEL KAVRAMLARI, KURUMSAL VE HUKUKSAL ÇERÇEVESİ”
Dünyadaki baş döndürücü değişime uyumda zorluklarla karşılaşılması ve bu gelişmelerin yeterince algılanamaması nedeniyledir ki, bilgi toplumu olma yolunda gelişen toplumun amacı ile, insanların giderek kendilerini gerçekleştirme yolundaki çabaları birbirini zorlamaktadır.
İşletmelerde gerek girişimcilerin, gerekse profesyonel yöneticilerin üzerinde durduğu en önemli konulardan biri eğitimdir. Çünkü günümüzde bir çok işletmede yapılan işlerin özelliği, çalışanların eğitimi ile doğrusal bir ilişki göstermektedir. Eğitim faaliyeti, dış etkenlerin ve işletme içi şartların zorlaması sebebiyle ülkemizde de son yıllarda önemi anlaşılmaya başlanan bir işletme fonksiyonu olmuştur. İşletmeler hızla değişen bir çevreye uyum göstermek zorundadırlar. İşletme dışı ve işletme içi değişimin etkili bir şekilde yönetilmesi için işletmede çalışanların eğitilmesi gerekir. Bunu sağlamak için her şeyden önce yöneticilerin işletme ile ilgili bütün konularda eğitilmesi sağlanmalıdır. Ancak bu şekilde işletmeden ve dış çevreden gelen ihtiyaçlar doğrultusunda mevcut şartlara uyum sağlanabilir ve böylece işletmenin daha etkin olarak çalışması sağlanabilir.
Bu farkındalık doğrultusunda Derneğimiz tarafından Lojistik ve Demiryolu Taşımacılık Faaliyeti gösteren işletmelerimizin faaliyet konularını kapsayan tüm eğitimler sıralı olarak sizlere sunulmuştur.
Eğitimlerin birinci kademesini olan bu program, yönetici ve yönetici adaylarının, demiryolunun temel kavramlarını, ulusal ve uluslar arası kurumsal ve hukuksal çerçevesini tanımasını, demiryolu işletmelerinin kuruluşu, faaliyete başlamaları ve sürdürebilmeleri için gereken şartlar ile işletme faaliyetleri süresince tabi olunacak çerçeve mevzuatı kavramasını sağlayarak demiryolu işletmelerinin faaliyetleri ile demiryolunun hukuksal ve kurumsal çerçevesi arasındaki ilişkiyi anlamalarını, temel demiryolu terminolojisini doğru ve etkin şekilde kullanmalarını, demiryolu kültürünü içselleştirmelerini sağlamaya yöneliktir.
Bu eğitime; Taşımacılık ve lojistik şirketlerinin üst ve orta düzey düzey yöneticileri ile yönetici adayları katılmalıdır.
Bu eğitim programı sonunda;
Demiryollarının tarihsel gelişimini ve toplumsal etkilerini kavrayabilecek,
Ulusal ve Uluslar arası Demiryolu koridorlarını ve ilişkilerini kavrayabilecek,
Demiryolu bileşenlerine ait temel kavramları ayırt edebilecek,
Ulusal ve Uluslar arası Demiryolu Kuruluş ve Yetkili Otoritelerini tanıyabilecek,
Demiryolu İşletmelerinin Kuruluşu ve faaliyetlerine etki eden mevzuatı değerlendirebileceksiniz.
o Demiryolu tarihçesi ve toplumsal gelişime etkileri, meslek kültürünü oluşturan temel değerler,
o Ulusal ve uluslar arası demiryolu koridorları ve temel özellikleri.
o Temel kavramlar, (Orer, Rotasyon, Ütilizasyon, Tren İşletmesi, Alt Yapı İşletmesi, Tren, Vagon, Lokomotif, Tren Seti vb.)
o Uluslar arası Demiryolu Kurum ve Kuruluşları (Birleşmiş Milletler, UIC, Cer vb); oluşumu, örgütsel yapıları,
o Uluslar arası Demiryolu Kurum ve Kuruluşları görev ve yetkileri,
o Uluslar arası demiryolu mevzuatı ve ulusal mevzuatlara etkisi,
o Demiryollarının ulusal kurumsal çerçevesi ve örgütsel yapısı; Türkiye Demiryollarının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ve kanun kapsamında ikincil mevzuat
o Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Kuruluşu Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
Tarih : 15 Şubat 2014 Cumartesi Yer : BY OTELL Hotel İstanbul
Katılımcı Sayısı : 50
Katılım Ücreti : 250 TL ( Yemek, ara ikram ve KDV Dahil)
“DEMİRYOLUNUN KURUMSAL VE HUKUKSAL ÇERÇEVESİ” EĞİTİMİ
15 Şubat 2014 Cumartesi
09:30- 09:45 Eğitim programının tanıtılması
09:45- 11:00 Demiryoluna Giriş Demiryolunun İşletmeciliğin Gelişimi ve Temel kavramları Yaşar ROTA DTD Genel Müdürü ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi
11:00- 11:15 KAHVE ARASI
11.15 – 12:30 Demiryoluna Giriş Demiryolunun İşletmeciliğin Gelişimi ve Temel kavramları Yaşar ROTA DTD Genel Müdürü ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Öğle Yemeği 14.00 – 15:15 Demiryolunun Kurumsal ve Hukuksal Çerçevesi Ulusal ve Uluslararası Organizasyonlar, Yetkili Otoriteler, Birleşmiş Milletler Konvansiyonları, AB Direktifleri, Uluslararası Antlaşmalar, İbrahim Yiğit Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
15:15- 15:30 KAHVE ARASI
15.30 – 17:00 Demiryolunun Kurumsal ve Hukuksal Çerçevesi Ulusal Düzenleyici Kanunlar, Tren İşletme ve Taşımacılıkla ilgili yönetmelikler İbrahim Yiğit Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü