Mercedes-Benz Türk, ikinci AR-GE Merkezi’nin temelini attı
Sektördeki 50. yılını kutlayan Mercedes- Benz Türk, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda 8,4 milyon Avro’luk yatırımla kurulacak yeni AR-GE Merkezi’nin temel atma törenini 12 Mayıs Cuma günü gerçekleştirdi. 1986 yılından bu yana üretimi, ihracatı ve istihdamı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunan Mercedes-Benz Türk, yeni AR-GE Merkezi ile tüm dünyaya test ve mühendislik hizmeti sunan “Tek Merkez” olacak. Bu yatırım ile Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan küresel AR-GE merkezleri ağına katılarak “Yetkinlik Merkezleri”nden biri olacak.
Aksaray Kamyon Fabrikası’nda gerçekleştirilen temel atma törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Mercedes-Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Dr. Hannes Möller, Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann ve Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi Müdürü Mustafa Üstertuna katıldılar.
Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün temel atma törenindeki konuşmasında, Mercedes -Benz Türk’ün yeni Ar-Ge yatırımının, ülke ekonomisine ve ülkemizin teknoloji ve mühendislik alanında daha yüksek bir konuma ulaşmasına katkı sağlayacak olmasından dolayı gurur duyduklarını dile getirerek, Mercedes- Benz Türk’ün Türkiye’ye duyduğu güven ile yatırımlarının her koşulda devam edeceğini söyledi.
Süer Sülün, Mercedes- Benz Türk’ün, kuruluşundan bu yana 1 milyar euro’yu aşan yatırım gerçekleştirdiğini ve alınan bu yatırım kararlarının ardında “Türkiye’ye olan güvenin” olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi::
“Aksaray Kamyon Fabrikası’nın 30. Yılını kutladığı 2016 yılında üretim ve istihdam kapasitesini arttırmaya yönelik 113 milyon Avro’luk yatırım açıklamasını yapmıştık. Aradan bir yıl geçmeden, ülkemizin en zorlu günlerini yaşadığı 15 Temmuz Gecesi’nden sadece 4 gün sonra, yine Aksaray Kamyon Fabrikamızda Ar-Ge Merkezi kurmak için 8,4 milyon Avro tutarında yatırım kararı aldık ve bugün bu yatırımımızın temelini atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aldığımız tüm bu yatırım kararlarının ardında ülkemize duyduğumuz güven yatıyor. “
“Türkiye’nin yükünü biz taşıyoruz”
Süer Sülün, Türkiye’de üretilen her 2 otobüsten 1’ini ve her 3 kamyondan 2’sini Mercedes Benz-Türk’ün ürettiğinin bilgisini vererek, “Türkiye’nin yükünü biz taşıyoruz” dediği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ Sanayi sektöründe en fazla kurumlar vergisi veren şirketlerden biri olarak gurur duyuyoruz. Ülkemiz için ihracat, istihdam ve eğitim alanında katma değer yaratıyoruz ve bunu paydaşlarımızla paylaşıyoruz. 6300 çalışanımız ve 4500 markamızı taşıyan bayilerimiz olmak üzere 10 000’ini aşkın direk istihdamımız var. Üretim ve istihdam kapasitesini arttırmaya yönelik 113 milyon Avro’luk yatırımımız tamamlandığında, Aksaray’dan, yani Anadolu’nun bağrından, tüm dünyaya 1 milyar Euro’luk kamyon ihracatı olacak. Bu yatırım bizi son derece heyecanlandırıyor. Tüm yatırımların tamamlanacağı 2018 yılından sonra, Mercedes -Benz Türk olarak toplam ihracatımızın 2 Milyar Euro’nun üzerine çıkmasını planlıyoruz. “
“Tüm dünyaya Teknoloji ihraç edeceğiz..”
Süer Sülün, “ Otobüs ve kamyon ihracatımızın yanında mühendislik de ihraç etmek istiyoruz. AR-GE çalışmalarımızla Türkiye’nin yerel potansiyeline katkı yaparken aynı zamanda Türkiye’den dünyaya mühendislik ihraç ediyoruz. 2016 yılı itibariyle sadece mühendislik ihracatında 35 milyon Euro’ya ulaştık. Temelini attığımız yatırımımızla bunu katlamak istiyoruz. “ dedi.
Dr. Hannes Möller: “ Mercedes- Benz Türk, dünyanın sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri konumuna gelecek.”
Mercedes-Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Dr. Hannes Möller Türkiye’deki AR-GE ekibinin, araç konseptinden konstrüksiyona, simulasyon ve hesaplamadan araç testlerine kadar geliştirme süreçlerinin tüm adımlarında yetkin olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İstanbul’daki mevcut AR-GE Merkezi’ne ilaveten Mercedes-Benz Türk’ün 50. kuruluş yılında Aksaray Fabrikası’nda ikinci AR-GE Merkezi’mizin temelini atarak yeni bir aşamaya geçiyoruz. Mercedes-Benz Türk, bugüne kadar yaptığı AR-GE çalışmalarıyla ürün geliştirilmesi ve iyileştirilmesinde önemli yenilik ve başarılara imza attı. Mercedes-Benz Türk, yaptığı bu çalışmalarla aynı zamanda Türkiye’yi dünyadaki sayılı AR-GE merkezlerinden biri konumuna getiriyor. Aksaray’da kurulacak olan yeni AR-GE Merkezi’nde kamyon ve kamyon parçaları birçok testten geçirilecek, son olarak müşteri kullanımı ve reel yol şartlarını yansıtan güzergâhlarda güvenirlik ve fonksiyon açısından test edilecek. 2018 yılı itibariyle Mercedes-Benz kamyonlarının tüm araç yol testi onayları Aksaray tarafından verilecek. Bu önemli kapsamın sadece Türkiye’ye verilmesi, Mercedes-Benz Türk’ün Daimler dünyasındaki yerini ve önemini gözler önüne seriyor. Daimler AG yönetimi olarak Türkiye’ye ve Mercedes-Benz Türk’e güveniyoruz.”
Doç. Dr. Hasan Ali Çelik: “ Yarının Güçlü Türkiye’si için Ar-Ge çalışmalarını destekliyor ve Mercedes-Benz Türk’ün ülkemizdeki yatırımlarını çok önemsiyoruz”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, törende yaptığı konuşmada devletin ve hükümetin, 2023 hedefleri doğrultusunda AR-GE çalışmalarını desteklediğini ve teşvik ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Araştırma ve geliştirme konusunda ülkelerin sahip olması gereken ivmeyi yakalamamız hususunda en büyük desteğin, iş birliğinden sağlanacağını biliyor ve buna inanıyoruz. Ülkemizdeki AR-GE merkezleri, ulusal hedeflerimiz doğrultusunda ekonomimize büyük katkılar sağlayacaktır. Yarının güçlü Türkiye’sinin ortaya çıkması ve lokomotifi olması konusunda en büyük görevlerden birini de AR-GE merkezleri üstlenecektir. AR-GE merkezlerinde yapılan yenilikçi çalışmalar ile fabrikalar kazançlarını katlarken ülkeler de değer elde ederler. Fabrikalarımızda üretim yapan çalışanlarımız elimiz ayağımız, AR-GE merkezleri ise ciğerimiz, beynimizdir. Yani AR-GE merkezleri bilgiyi teknolojiye dönüştüren, teknolojiyi de üretime dönüştüren en önemli aktörümüzdür. Bu minval üzere, Aksaray Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası’nda temelini atacağımız AR-GE Merkezi’nin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederim. İki önemli noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bunlardan biri, otomotiv sektörünün milli ekonomimiz açısından çok önemli olduğu, diğeri ise ar-ge merkezlerinin yenilikçiliğe yaptığı katkılardır. 2016 yılı itibariyle 4 trilyon dolar olan dünya ekonomisinin yaklaşık % 5’ini oluşturan otomotiv sektörünün büyüklüğü, dünyanın en büyük 4. ekonomisine denk gelmektedir. Bu büyük pazarda Türkiye ciddi bir paya sahiptir. Fakat bu payı daha da büyütmemiz ve dünya ile rekabet edecek hale gelmemiz şarttır. Bugün burada temelini attığımız tesis yatırımı, dünya pazarında daha fazla paya sahip olabilmemiz açısından çok önemlidir. Bizim için bir dünya markası olan Mercedes-Benz üretimde kaliteyi, verimliliği, markalaşmayı başarmış bir şirket. Mercedes-Benz Türk’ün ülkemizdeki faaliyetlerini, Aksaray’daki hâlihazırdaki bu büyük yatırımını, bunun yanı sıra temelini attığımız AR-GE Merkezi’nde yapacağı çalışmaları çok önemsiyoruz. Bunların hem ülkemize, hem firmalara, hem de dünya insanlığına çok yüksek değerler katacağına inanıyorum. Burada bu temel atma töreninde sizlerle beraber olmaktan çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum.”
Aykut Pekmez: “Ekonomi de güçlü olmak için teknolojide, teknolojide güçlü olmak için ar-ge de öncü olmamız gerekir”
Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında ar-ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarının önemli olduğunu ve küresel rekabet için en önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Aksaray Valisi Aykut Pekmez, “ Özel sektörü ar-ge, inovasyon ve tasarım çalışmalarına yönlendirmek, sektörün bu alandaki etkinliğini arttırmak en temel önceliğimiz olmalıdır. Bizim bu alanda çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Bakanlığımız Ar-ge konusunda hedeflerini belirlemiş olup konuyla ilgili destekleri bulunmaktadır. Ekonomi de güçlü olmak in teknolojide, teknoloji de güçlü olmak için ar-ge de öncü olmamız gerekir. Mercedes-Benz Türk’ün yaptığı yatırımlarla istihdam ve üretim kapasitesini attırmış olması bizi mutlu etmektedir. Kurulacak olan Ar-ge merkezi’nin de ilimize, ülkemize hayırlı olmasını ve diğer sanayicilere örnek teşkil etmesini dilerim.” diye konuştu.
Rakamlarla Mercedes-Benz Türk AR-GE dünyası:
Yeni Mercedes-Benz Türk Aksaray AR-GE Merkezi:
· Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası tesisleri içerisinde 8.4 milyon Avro tutarında yatırımla kurulacak AR-GE Merkezi’nin 2018 yılının Temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor.
· 40.000 m2’yi aşkın alan üzerine kurulacak yeni AR-GE Merkezi’nin kapalı alanı 8.000 m2, açık alan ise 32.000 m2 olacak.
· Yeni AR-GE Merkezi’nde toplamda 215 kişinin çalışması planlanıyor. Hali hazırda AR-GE faaliyetleri ve destek birimler kapsamında 140 kişi görev yapıyor.
Mercedes-Benz Türk Hoşdere/İstanbul AR-GE Merkezi:
· Mercedes-Benz Türk, İstanbul Hoşdere Otobüs Fabrikası tesisleri içerisinde ana şirketi Daimler AG’nin küresel araştırma ve geliştirme ağı içerisinde “Yetkinlik Merkezleri” oluşturma stratejisi kapsamında 2009 yılında AR-GE Merkez’i kurmak için ilk başvuruyu yaptı.
· Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi, kamyon ve otobüs geliştirme bölümleri ile hem Türkiye piyasasına uygun araç konseptleri geliştiriyor, hem de aldığı küresel sorumluluklar kapsamında şasi, mekatronik ve iç tefrişat konularında inovatif ve yenilikçi çözümleri ile yurtdışına mühendislik ihraç ediyor.
· Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi, son yıllarda özellikle karbon emisyonunu azaltmaya yönelik kamyon ve otobüs üretiminde kullanılan yapısal parçaların hafifletilmesi, maliyetin düşürülmesi ve üretim süreçlerinin daha da basitleştirilerek sürdürülebilirlik bilincinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. Bunun yanı sıra yerli tedarikçilere verilen destek ile araç maliyetini düşürmeye yönelik global kapsamları yerlileştiriyor. Örneğin, bir önceki nesil Mercedes-Benz kamyonu Axor’da kullanılan 600’e yakın parça 50’ye yakın yerli tedarikçi tarafından üretildi. 2016 yılında piyasaya sunulan yeni kamyon ürün gamında hâlihazırda 250’nin üzerinde parça yerli sanayi tarafından üretiliyor.
Bugün yaklaşık 10.000 m²’lik alana sahip olan Hoşdere AR-GE Merkezi’nin ilk kurulduğu günden bu yana personel sayısı 3 katına çıkarak 110 kişiden 350 kişiye yükseldi; % 51’i lisans, % 45’i yüksek lisans veya doktora derecesine sahip olan AR-GE ekibinin kadın çalışan oranı % 21.