Akaryakıt sektöründe teknoloji ve hizmet kalitesiyle öne çıkan Tora Petrol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi kapsamında bugüne dek 6.000’e yakın akaryakıt istasyonuna hizmet vererek önemli bir başarıya imza attı.
Akaryakıt sektöründe teknoloji ve hizmet kalitesiyle öne çıkan Tora Petrol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi kapsamında bugüne dek 6.000’e yakın akaryakıt istasyonuna hizmet vererek önemli bir başarıya imza attı. Tora Petrol, Türkiye genelinde istasyon montajlarında lider firma konumunda yer alıyor. Geniş servis ağı, deneyimli teknik kadrosu ve hızlı çözüm üretme kabiliyetiyle, UTTS uygulamasının sahadaki yaygınlaşmasına doğrudan katkı sunuyor.
Tora Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Metin Özen Tora Petrol’ün UTTS uygulamasındaki stratejisini ve sahadaki deneyimlerine ilişkin sorularımızı yanıtladı.
UTTS ile ilgili olarak ürün ve hizmetlerinizi rakamlarla destekleyerek bilgi verebilir misiniz?
Şirketimiz UTTS projesi kapsamında hem yetkili istasyon montaj hem de yetkili taşıt montaj firması olarak her iki konuda da yetkilendirilmiştir.
Dolayısıyla projenin her iki yönünde de yer almaktayız.
Bu kapsamda ilk olarak akaryakıt istasyonu montaj faaliyetleri hakkında bilgi vermek gerekirse burada Beko firmasıyla önemli bir iş birliğimiz bulunmakta. Yeni nesil yazarkasalara geçiş sürecinde Beko ve Tora olarak %50 civarında bir pazar payına ulaşmayı başardık ve şu anda neredeyse her 2 istasyondan birisi Beko marka yazar kasa kullanmaktadır. UTTS kapsamında Beko ÖKC sahibi tüm istasyonlar da UTTS kapsamında ÖKC aktivasyonlarını biz yapmaktayız.
Taşıt tarafında ise 81 ilde 200’e yakın montaj noktamız mevcut ve Türkiye’de en çok montaj yapan 4. firmayız.
Beko Yazar Kasa’nın istasyonlar genelinde yaygın kullanımı ve UTTS ile entegrasyonun pratikliği Tora Petrol olarak size ivme kazandırdı. Bu konuda neler söylersiniz?
Aslında bu sadece bize değil projeye hız kazandırdı. Yukarıda belirttiğimiz gibi Türkiye’nin neredeyse yarısı Beko marka yazar kasa kullanıyor ve biz her montaja gittiğimizde uçtan uca bir kurulum yaparak sahadaki çalışmayı UTTS çalışır halde sonlandırıyoruz. Her ziyaret sonrası bir UTTS’li istasyonu projeye kazandırmış olduk.
Bu ayrıca şunu da gösterdi, istasyonun UTTS hizmetini kullanmakta olduğu yazarkasa markasına ait firma veya onun yetkilendirdiği firmadan alıyor olmak hem montaj hem de sonraki servis ve bakım hizmetleri açısından büyük kolaylık sağlamıştır ve sağlamaya devam edecektir. Ayrıca İstasyon sahiplerine ayrıca önemli bir ekonomik katkı sağlamıştır. ÖKC aktivasyon işlemleri kapsamında ek maliyetler ile karşılaşmadılar.
UTTS montaj sürecinde sahada karşılaştığınız zorluklar nelerdir?
Yayınlanan teknik Kılavuz sonrası sahada UTTS montajı ile ilgili çeşitli incelemelerde bulunduk. Özellikle ÖKC’lerin istasyonundaki montaj şekillerine göre TİM montajı için uygun aparatlar ve bağlantı kabloları dizayn ettik. Öncelikli hedefimiz emniyetli bir çalışma ortamı sağlamaktı. Bunu sağlamak için dispenser alt noktası yani tehlikeli zone bölgesine girmeden kablolama yaparak TİM montajnı yapabilir hale geldik. Bu bize güvenli, pratik ve hızlı bir çalışma imkânı sağladı. Eş zamanlı olarak ÖKC’nin demonte edilerek ve hemen TİM ile entegre edilebilmesi hem istasyon tarafı hem de bizler için oldukça önemli bir avantaj olmuştur. Yaptığımız bu hazırlıklar sayesinde montaj anlamında çok zorlanmadığımızı söyleyebilirim. Elbette yepyeni bir sistem kurulumu söz konusu, fiziki montajın dışında sistemin darphane sunucuları ile haberleşmesi, sistem ayarları ve devreye alınması aşamalarında gerek montaj firmaları gerekse uygulamaların yapıldığı istasyonlar, başlangıçta sistem oturana kadar birtakım zorluklar yaşanmıştır. Şu an da bunlar büyük oranda çözüldü ve stabil çalışabilen bir yapı söz konusu. Elbette bazı sorunlar olabilmekte ancak bunlar sistemin bütünü etkileyebilecek nitelikte sorunlar değil.
UTTS montajı yaptığınız istasyon sayısı şu an itibariyle kaç? Bununla ilgili hedefiniz nedir?
3,800 ’e yakın istasyonda yetkili montaj firması olarak hizmet vermekteyiz ve bunların önemli bir bölümü BEKO ÖKC kullanan istasyonlar. Yine Beko ÖKC sahibi olup bizden sadece ÖKC aktivasyon hizmeti alan istasyonları
da saydığımız zaman 6,000 ’e yakın istasyona UTTS kapsamında hizmet veriyoruz.
Tora Petrol olarak UTTS uygulamasında nasıl bir strateji izlediniz?
Öncelikle hedefimiz Beko yazar kasa kullanan müşterilerimizdi. Bu noktada onlara UTTS ürün ve hizmetlerini Tora’dan almaları halinde elde edecekleri operasyonel ve ekonomik avantajları anlatabilmek öncelikle stratejimiz oldu. UTTS hizmetini ilgili yazar kasa firmasından alıyor olmak istasyon açısından oldukça önemli bir avantaj. Saha da bunu anlatabilmek oldukça önemliydi. Tora ayrıca yaygın servis ağı olan ve farklı ürünlerle müşterilerine birçok konuda çözüm sunabilen bir mühendislik firması. Burada müşterilerimize sürdürülebilir bir hizmet kalitesi sunuyoruz. Bizlerle çalışmak isteyen tüm müşterilerimize yine aynı prensip ve güvenle ürün ve hizmetlerimizi sunduk ve şu an Türkiye’de UTTS kapsamında en çok istasyona hizmet veren firmayız.
UTTS montajı için Türkiye genelinde servis ağınız hakkında bilgi verir misiniz?
UTTS kapsamında akaryakıt istasyonu yetkili montaj noktası olarak 60’ın üzerinde servisimiz bulunmakta. Ayrıca Satış sonrası Hizmetler olarak kendi bünyemizde 10 mühendis ve 42 teknisyenimiz mevcut ve bu arkadaşlarımız ile mobil olarak tüm Türkiye’de faaliyetlerimizi icra etmekteyiz.
UTTS uygulaması sektörde ileriye dönük hangi dönüşümleri beraberinde getirecek?
Birçok konuda sektörü değiştireceğine eminiz. Öncelikle elektronik akaryakıt satışları anlamında çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor olacağız En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm akaryakıt dağıtım şirketleri pastadan pay alabilmek için hazır bir altyapının onlara sunduğu avantajı kullanmak isteyecektir. Ayrıca yine bu alanda faaliyet gösteren distribütörler ve finansal aracı kurumlar içinde önemli fırsatlar sunmaktadır.
UTTS ‘nin uzun vadede hem firmalara hem devlete ne gibi katkıları olacak?
Araç sahipleri açısından yine önemli fırsatlar sunuyor. Daha ekonomik teklifleri değerlendirmeleri her zaman mümkün olabilecek. Birden fazla akaryakıt şirketi ile anlaşarak daha geniş bir istasyon ağına erişim sağlayabilecekler.
Yine bu sistem üzerinden devletimiz, kamu yararına ürettiği farklı politikaları belirlediği kişi, kurum veya sektörlere göre kolaylıkla uygulama fırsatını bulacaktır.