Türkiye Otobüsçüler Federasyonu( TOFED), 20 Eylül Çarşamba günü otobüs firma temsilcileri ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü(FSM ) geçiş yasağı ve bunun sonucunda Alibeyköy Cep Otogarı’nın atıl kalmasıyla ilgili toplantı gerçekleştirmişti. TOFED, toplantı sonrası basında çıkan çarpıtılmış haberler dolayısıyla kamuoyu açıklamasına gerek duymuştur.
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan konuya ilişkin yazılı olarak şu açıklamayı yapmıştır:
“Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) olarak, 20 Eylül 2017 tarihinde, Polat Renaissance Hotel’de firma temsilcileri ile bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantımızın konusu; şehirlerarası otobüslere uygulanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden (FSM) geçiş yasağı ve bunun sonuçlarından biri olan Alibeyköy Cep Otogarı’nın atıl kalması sorunuydu. Öyle ki; FSM’den geçiş yasağı öncesi Alibeyköy Cep Terminali’ne günlük ortalama 1500 otobüs giriş-çıkış yaparken, FSM’den geçiş yasağı sonrası bu rakam günlük ortalama 600’e düşmüştür. Firmalar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü güzergâhını kullanma mecburiyeti sebebiyle, Alibeyköy Cep Terminali’ni kullanamamaya başlamıştır. Yine, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş mecburiyeti ve güzergâhın uzaması sebebiyle, bir otobüsün aylık ortalama ilave masrafı 6 bin TL olmuş, yakın illere çalışan otobüslerde ise bu ilave masraf aylık 12 bin TL’ye kadar çıkmıştır. Ayrıca seyahat süresi de uzamıştır. Hem firmalarımız hem yolcularımız bu sorun nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Toplantıda, çözüm için nelerin yapılabileceği değerlendirilmiş, İSPARK-İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ile görüşülmesi için bir heyet kurulması kararı alınmıştır.
Bazı sektörel yayın organlarında, toplantının; “Alibeyköy Cep Terminali’ne girmeme kararı alındı, boykot kararı alındı” şeklinde çarpıtıldığını üzülerek okuduk. Böyle bir karar alınmamıştır. Ayrıca mantık olarak da Alibeyköy Cep Terminali’ni boykot kararı alınamaz zira FSM’den geçiş yasağı orayı zaten atıl bırakmıştır. Firmalarımızın talebi; şehirlerarası otobüslere FSM’den geçiş hakkının tekrar verilmesi ve sektörün sivil toplum kuruluşlarıyla uzlaşıldığı üzere ‘ara durak’ olarak inşa edilen Alibeyköy Cep Terminali’nin buna göre ücretlendirilmesidir. Heyet, sektörün FSM Köprüsü ile ilgili geçiş talebinin ve yaşanılan sıkıntıların, İSPARK-İstanbul Büyükşehir Belediyesi kanalıyla da üst mercilere iletilmesinin gerektiği görüşündedir. Bu kapsamda, ilk görüşmeninde İSPARK ile yapılması kararını almıştır.”