UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin Irak’ta sınır kapı sayısının artırılacağına yönelik açıklamasını memnuniyet verici bulduklarını belirterek “Irak’ta yeni sınır kapılarının açılması ticarete nefes aldıracak” dedi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin Anadolu Ajansı’na yaptığı Irak’ta sınır kapı sayısının 4’e çıkarılacağına dair açıklamasının sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için transit geçiş sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Nuhoğlu, “Irak’ta açılacak yeni kapılar ticaretimize can suyu olacak. Irak’a açılan tek kapı olan Habur’dan günlük 2 bin giriş, 2 bin de çıkış olmak üzere toplam 4 bin araç geçiş yapıyor. Suriye’ye de sadece Cilvegözü kapısından geçiş yapılabiliyor. Yaşanan sorunlara rağmen Irak ve Suriye’den talepler artmaya devam ediyor. Sayın Bakanımızın Habur Gümrük Kapısının kapasitesinin arttırılması ve Irak’a yönelik taşımalarımızda alternatif kapıların oluşturulması adına gerçekleştirdiği girişimler için müteşekkiriz. Bu gelişmeler, özellikle Irak’a taşıma yapan sektör temsilcilerimiz tarafından da heyecanla karşılandı. ” şeklinde konuştu.
İhracatla büyüyen bir ülkeyiz
İhracatın Türk ekonomisi için ‘olmazsa olmaz’ niteliği taşıdığını belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı, “2014’ün ilk 9 ayında net ihracatımızın 2,8 puanlık büyümeye katkısı 2,7 puan oldu. Büyümenin neredeyse tamamının ihracatla gerçekleşmesi ekonomimiz için çok büyük bir gelişme. Ülkemizin 10. Beş Yıllık Kalkınma Planı kapsamında “Taşımacılıktan Lojistiğe Öncelikli Dönüşüm Programı” hedefleri doğrultusunda girişimlerine devam eden sayın Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’yi ve bürokratlarımızı kutlamak gerekiyor. Ülkemizin ve sektörümüzün daha sağlıklı bir geleceğe kavuşmasında 10. Kalkınma Planı Hedefleri belirleyici bir rol oynayacak olup, bu hedeflerin gerçekleştirilmesi adına yapılacak her türlü girişim ve sağlanacak her katkı, ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşması yolunda sektörümüz tarafından minnetle karşılanacaktır.” dedi.
Canikli: Irak’a sınır kapı sayısı 4’e çıkacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Irak’ta çalışan tek kapı olan Habur Sınır kapısının artık ihtiyaca cevap veremediğini ve sınır kapı sayısını 4’e çıkartacaklarını belirtmişti. Canikli’nin açıklamasına göre; “Üzümlü Sınır Kapısı faaliyete geçti, Derecik Sınır Kapısı da yakında faaliyete geçecek. Ovaköy Sınır Kapısı’nın çalışmalarına başlanıyor. Habur ile ilgili 3. Köprü çalışmaları başladı.”