Ford Trucks 2022 ‘yi “rekorlar senesi “ olarak geride bıraktı

Ford Trucks, otomotiv sektöründe yaşanan küresel tedarik zincirindeki sıkıntılar, çip krizi, kur ve faizlerdeki seyir, üretim maliyetlerindeki artış gibi olumsuz şartlara rağmen sahip olduğu üretim gücü, hızla devam eden yatırımları ve yetişmiş insan kaynağı ile büyüme ivmesini artırıyor. Yaşanan tüm bu zorluklara rağmen Ford Trucks 2022 yılını “rekorlar senesi” olarak geride bıraktı.

Ford Trucks 2022 ‘yi “rekorlar senesi “ olarak geride bıraktı

Ford Trucks “Geleceği bugünden yaşatan marka” olmak ve insanları geleceğe dair heyecanlandırmak üzerine kurulu yeni marka vizyonu ile mobilite temelli katma değerli hizmetlere odaklanıyor.

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi ve ihracat şampiyonu Ford Otosan’ın ağır ticari markası Ford Trucks uluslararası pazarlarda yerli üretimle büyümeye ve global ağını hızla büyütmeye devam ediyor.

Üst üste 11 yıldır otomotiv sektörünün, 7 yıldır da Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Ford Otosan, Ford Trucks markası ile ihracata yönelik yoğun çalışmalarıyla, uluslararası satışlarını rekor seviyelere taşırken, 46 ülkede faaliyet göstermeye devam ediyor.

Ford Trucks, otomotiv sektöründe yaşanan küresel tedarik zincirindeki sıkıntılar, çip krizi, kur ve faizlerdeki seyir, üretim maliyetlerindeki artış gibi olumsuz şartlara rağmen sahip olduğu üretim gücü, hızla devam eden yatırımları ve yetişmiş insan kaynağı ile büyüme ivmesini artırıyor. Yaşanan tüm bu zorluklara rağmen Ford Trucks 2022 yılını “rekorlar senesi” olarak geride bırakıyor.

Ford Trucks “Geleceği bugünden yaşatan marka” olmak ve insanları geleceğe dair heyecanlandırmak üzerine kurulu yeni marka vizyonu ile mobilite temelli katma değerli hizmetlere odaklanıyor. 

23 Mart 2023 itibariyle Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Emrah Duman gazetemizin sorularını yanıtladı.

 

Türkiye ticari araç pazarı 2022 yılını nasıl geçirdi? 2021 yılına göre nasıl değerlendirirsiniz?

Verilere baktığımızda Ocak-Kasım döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında arttı. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim artışı yüzde 25 olurken, hafif ticari araç grubunda da yüzde 11 olarak gerçekleşti. Pazar payları açısından değerlendirirsek geçen yıla göre ağır ticari araç pazarında yüzde 19, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 3’lük bir artış görüyoruz.

Yıl sonunda toplam otomotiv pazarı satışlarının 800-850 bin adet aralığında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de üreticilerin esnek yapısı, verimli ve nitelikli üretim gücü sayesinde tedarik problemlerine, maliyet artışlarına ve kurdaki hareketliliğe rağmen sektörümüz seneyi büyük kayıplar yaşamadan kapatmıştı.

 

2022 yılının ilk on ayında Türkiye Ağır Ticari araç pazarı ise geçen seneye göre %21,4 artış ile 24.687 adette kapattı. Tüm yılında 32.000 adetlerin üzerinde kapanmasını bekliyoruz.

 

2021 yılından bu yana kademeli olarak deneyimlediğimiz küresel tedarik zincirindeki sıkıntılar, yarı iletken çip tedarik problemi kaynaklı araç bulunurluğunda yaşanan zorluklar 2022’de de sektörde yankısını buldu. Bir yandan bu yıl kur ve faizlerdeki seyir, üretim maliyetlerinde artış gibi durumlarla bir geçiş dönemi deneyimledik. Öte yandan küresel ekonomilerdeki küçülme beklentileri ve spesifik olarak ihracatta en önemli pazarımız olan Avrupa’nın 2023 için beklediği resesyonda pazar koşullarında belirleyici oldu. Ancak üretim gücümüz, hızla devam eden yatırımlarımız ve yetişmiş insan kaynağımızla büyüme ivmemizi arttırarak yılı kapatıyoruz.

 

Ford Trucks açısından 2022 yılı nasıl geçti? Bu yıl için belirlediğiniz satış hedeflerinize ne ölçüde ulaştınız?

Yaşanan tüm bu zorluklara rağmen Ford Trucks olarak “rekorlar senesi” dediğimiz bir yılı geride bırakıyoruz. Uluslararası satışlarımızı ilk 10 ayda %62 oranında arttırmayı başardık. Devamında tarihimizin en yüksek adetlerinde, rekor ihracat adedi ile de 2022 yılını kapatacak şekilde planlarımız yaptık. Yurtiçinde ise Kasım itibarıyla Ford Trucks olarak pazar payımız %26,4 düzeyinde gerçekleşti, sene sonunda yine gururla söylemek isterim ki tarihimizin en yüksek adetlerinde satış ile yılı kapatıyor olacağız. Tüm bunların toplamında Ford Trucks’ın kalbi olan Eskişehir fabrikamız, seneyi rekor üretim adedi ile kapatıyor olacağız.

2022 yılı ihracat hedeflerinize ne ölçüde ulaştınız?

Ford Otosan olarak üst üste 11 yıldır otomotiv sektörünün, 7 yıldır da Türkiye’nin ihracat şampiyonuyuz. Ford Trucks markamız ile de ihracata yönelik yoğun çalışmalarımızla, uluslararası satışlarımızı rekor seviyelere taşırken, sene sonu itibariyle 46 ülkede faaliyet gösteriyor olacağız. Tüm bu ihracatımızın büyük bir payı Avrupa ülkelerine gerçekleşiyorken, bunun yarısına yakını ağır ticari araç endüstrisinin kalbi olan Batı Avrupa Ülkelerine gerçekleşti. Rekor ihracat adetlerine doğru ilerlerken henüz daha ilk senelerimizde olmamıza rağmen Portekiz, Romanya, Fas gibi önemli pazarlarda 10% Pazar payının üzerine çıkmış durumdayız. Diğer pazarlarda da son derece güçlü girişlerle yaparak ülkelerin içindeki büyüme adımlarımıza devam ediyoruz. Tüm bu operasyonlarımızı 344 servis noktası ile desteklerden Almanya Stuttgart’ta açtığımız üçüncü yedek parça depomuz ile Batı Avrupa Pazarının hızla artacak ihtiyaçlarını karşılamak için açılışını yapmış durumdayız. Yayılım stratejimizin ne seviyede başarıyla ilerlediğini bu tüm sonuçlardan da görebiliyoruz.

Ford Trucks olarak Ecotorq motor ve arka aksın ardından, şanzımanı da Eskişehir Fabrikası’nda üreterek araçtaki yerlilik oranını yüzde 90 seviyesine yükselttiniz ve bu sistemlerin üçünü de üreten dünyanın sayılı otomotiv markaları arasına girdiniz. Tüm pazarlara yerli şanzıman sunma hedefinize ulaştınız mı?

Teknolojik katma değeri yüksek bir ürünü sıfırdan geliştirip üreterek Ar-Ge ve mühendislik kapasitemize bir yenisini ekledik. Yerlilik konusunu çok önemsiyoruz, araçlarımızın yerlilik oranını en yüksek seviyeye taşıyarak bir yandan ekonomimize katma değer sunmaya bir yandan da tüm pazarlarda bu yöndeki talebi karşılamaya devam ediyoruz. Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yerli şanzımanımız global arenada Türkiye’nin ağır ticari araç üretimindeki rekabet gücünün artmasına, yan sanayi ve tedarik ekosisteminin gelişmesine de katkı sunuyor.

 

Ürün geliştirme çalışmalarımız sırasında 5 farklı ülkede, farklı iklim koşullarında, toplamda 17 bin saat ve 1 milyon kilometre üzerinde yolda karşılaşabilecek her koşulu değerlendirerek geliştirdik. Yerli şanzımanımızı Ekim 2021’den itibaren Yurtiçi pazarda yollarda gördüğünüz F-MAX hariç tüm araçlarda kullanmaya başladık. 2022 Ağustos Ayında F-MAX ile de şanzımanlarımızı devreye aldık. 2023 yılı ortasına kadar tüm pazarlara araçlarımızı yerli şanzıman sunmayı hedefliyoruz.

 

Türkiye otomotiv sanayisinin elektrikli dönüşümünde büyük rol oynayan bir markasınız. Bu alandaki çalışmalarınız ve gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?

Elektrikli ve bağlantılı araçlarla Türkiye’de kısa süre içinde müşterilerimizin iş yapış biçimlerini kolaylaştırmaya ve onların iş ortağı olmaya devam edeceğiz. Globalde de önümüzdeki yıllara ilişkin ürün ve hizmet stratejimizi ağırlıklı olarak elektrikli araçlar, mobilite ve bağlanırlık odaklı teknolojiler odağında belirledik. Elektrikli araçlar; batarya, şarj, yazılım ve bağlanırlık demek. Ana amacımız; “geleceği bugünden yaşatan marka” olmak ve insanları geleceğe dair heyecanlandırmak üzerine kurulu yeni marka vizyonumuzu, ürün ve hizmetlerimiz ile tüm temas noktalarında müşterilerimize sunmak. Bu perspektifle; elektrikli araçları cep telefonu uygulaması ile uzaktan kumanda etmeyi ve sürücüye yoğun veri akışını sağlayacak olan bağlanırlık teknolojileri, tamamen sürücüsüz araçlara kadar giden otonom araç dünyası, mobilite temelli katma değerli hizmetlere odaklanıyoruz.

Ağır ticari araçlarda ‘Generation F hareketi’ ile sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojilerle büyük bir dönüşüm başlattık. Bu doğrultuda tasarımı ve üretimi tamamen Ford Otosan mühendislerinin imzasını taşıyan, %100 yerli ve mühendisliği tamamen bize ait olan elektrikli kamyonumuzu bu yıl uluslararası taşımacılık fuarında Hannover’de tanıttık. Sıfır emisyonlu, sessiz, verimli yeni nesil kamyonumuz aynı zamanda bağlantılı ve yenilikçi teknolojilere sahip. 2024 yılında dünya yollarında göreceğiz…

Ford Otosan, Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk %100 elektrikli ağır ticari aracını 2022 Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda (IAA) dünyaya tanıtmıştı. Bu alanda orta ve uzun vadede hedefleriniz nelerdir?

Hannover’de sunduğumuz ürün ve teknolojiler, gelecek vizyonumuza ve global açılımımıza hizmet ediyor. Bağlantılı ve yenilikçi teknolojilere sahip %100 elektrikli kamyonumuz Ford Otosan’ın uzun dönem sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda, ağır ticari araçlarda 2040’ta sıfır emisyon hedefine yönelik dev bir adım niteliğinde.

 

Ford bir süre önce Avrupa’daki ticari araç yelpazesinin 2024 itibarıyla tamamen sıfır emisyonlu olacağını açıklamıştı. Dolayısıyla o zamana kadar ticari araç portföyümüzde sıfır emisyonlu bir aracımız olacak. 2026 ortasına kadar da binek araçlarda yine her segmentte tam elektrikli ya da şarj edilebilir hibrit seçenekler yer alacak. 2030’a kadar ticari araç satışlarımızın üçte ikisinin tam elektrikli veya şarj edilebilir hibrit araçlardan oluşacağını öngörüyoruz. 

 

Hedefimiz, Ford Trucks olarak 2030 yılında Avrupa’ya ihraç ettiğimiz iki araçtan birisini sıfır emisyonlu olarak vermeyi kendimize hedef koyduk ve Hannover’de tüm dünyaya bu hedefimizi açıkladık. Ayrıca, Sıfır Emisyonlu Yük Taşımacılığına Geçiş bildirisini imzalayarak, 2040 yılına kadar satılacak tüm yeni kamyonların fosil içermeyeceğini ve 2050 yılına kadar karbon nötr olacağını taahhüt ettik. 2040 yılında tüm ürün gamımız sıfır emisyonlu araçlardan oluşacak şekilde planlarımızı hazırladık.

 

2023 yılı için iç pazar satış ve ihracata yönelik hedefleriniz nelerdir?

2022 birçok atılımı gerçekleştirmenin yanında geniş ölçekte baktığımızda pek çok açıdan bir geçiş yılı oldu. 2023’ün hem iç piyasalar hem de global pazarlar açısından daha olumlu seyredeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl her zaman olduğu gibi pazar paylarımızı hedeflerimize doğru adım adım başaracak şekilde planlıyoruz.

Bugün Ford Trucks ile Türkiye’deki bayilerimize ek olarak uluslararası arenadaki güçlü distribütörlerimiz sayesinde büyümeye devam ediyoruz. 10 binleri hayal ettiğimiz günler geride kaldı. İhracattaki önceliğimiz, bize sürdürülebilir başarı getirecek şekilde tüm Avrupa’yı kapsayacak güçlü bir Ford Trucks yapılanması oluşturmaktı. Bugün Kuzey Avrupa hariç neredeyse tüm ülkelerde Ford Trucks markasının operasyonlarını görebilirsiniz. Kuzey Avrupa yayılım stratejimiz için de önemli adımlar attığımız bir yıl olacak.

 Global genişleme stratejimiz ile İtalya, İspanya, Portekiz, Belçika ve Lüksemburg yapılanmamızı tamamladıktan sonra Avrupa’nın en önemli iki pazarı olan Almanya ve Fransa pazarlarına girdik. Avusturya da bunu takip etti. 2023’te ise sırada Hollanda, Danimarka ve İsviçre var, Kuzey ülkelerine doğru yol almaya devam edeceğiz. Ford Trucks markasıyla 2024 yıl sonuna kadar da 50 ülkede faaliyet gösteriyor olacağız.

Ford Trucks olarak elektrikli ağır vasıta araçlar için daha sonraki hedefleriniz ve ürünleriniz nelerdir? Yol haritanızı anlatır mısınız?

İlk fazda devreye alacağımız Rigid elektrikli kamyon projesiyle, belediyeler ve şehir içi dağıtım yapan müşterilerimizi hedefledik. Bu projeyi uzun yol taşımacılığı için yapacağımız çalışmalar takip edecek. Türkiye ve Avrupa pazarları ile başlayacağımız E-Truck dönüşüm yolculuğuna daha sonra faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlara yayılarak 2040’taki sıfır emisyon yolculuğumuzun ilk ve en önemli adımlarını atmış bulunuyoruz.

Ford Otosan Eskişehir Fabrikamızda üretimi gerçekleşecek Elektrikli Kamyonumuzu 2024 itibarıyla dünya yollarında görebileceksiniz.

Yol kamyonları ile başlayan elektrik dönüşüm yolculuğumuz 2. Fazda çekici araçlarımızla devam edecek. Bunların ardından uzun mesafe ve inşaat segmentindeki elektrikli araçlarımızı hattan indirmeye odaklanacağız.

Hedefimiz, Ford Trucks olarak 2030 yılında Avrupa’ya ihraç ettiğimiz iki araçtan birisini sıfır emisyonlu olarak vermeyi kendimize hedef koyduk ve Hannover’de tüm dünyaya bu hedefimizi açıkladık. Ayrıca, Sıfır Emisyonlu Yük Taşımacılığına Geçiş bildirisini imzalayarak, 2040 yılına kadar satılacak tüm yeni kamyonların fosil içermeyeceğini ve 2050 yılına kadar karbon nötr olacağını taahhüt ettik. 2040 yılında tüm ürün gamımız sıfır emisyonlu araçlardan oluşacak şekilde planlarımızı hazırladık.

 

Yayınlama: 12.04.2023
Düzenleme: 03.01.2025 10:16
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.