Enerji Stratejisinde Yeni Dönem: Türkiye Küresel Aktörlük Yolunda

Kaynakların Teminatı, Geleceğin Yeniden İnşası” temasıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi, enerji ve madencilik alanında dünyadan pek çok kritik ismi bir araya getirdi.

Enerji Stratejisinde Yeni Dönem: Türkiye Küresel Aktörlük Yolunda

Küresel enerji sektörünün kalbi bu yıl İstanbul’da attı. “Kaynakların Teminatı, Geleceğin Yeniden İnşası” temasıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi, enerji ve madencilik alanında dünyadan pek çok kritik ismi bir araya getirdi. Zirvenin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji vizyonunu açıkladı: “Doğalgaz ve petrol arama alanında küresel bir aktör haline geleceğiz.”

Zirve, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlendi. Azerbaycan, Irak, Somali, Bulgaristan, Suudi Arabistan gibi birçok ülkeden bakan düzeyinde katılım sağlandı.

Yeni Enerji Yatırımları Lojistik Sektörünü de Etkileyecek

Zirvede yapılan açıklamalar, lojistik ve ulaşım sektörüne doğrudan yansıyacak nitelikteydi. Gabar’da günlük petrol üretiminin 135 bin varile ulaştığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası’ndan 4 milyondan fazla haneye doğalgaz sağlandığını belirtti. Erdoğan, “2028 yılına kadar Sakarya’da günlük üretimi 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Bu, konutlardaki doğalgaz ihtiyacının tamamının yerli kaynaklardan karşılanması anlamına gelecek” dedi.

Bu gelişmeler, özellikle akaryakıt maliyetleriyle mücadele eden lojistik firmaları açısından kritik önem taşıyor. Enerjide dışa bağımlılığın azalması, fiyat dalgalanmalarının da önüne geçebilir. Ayrıca, elektrikli araçlar ve LNG ile çalışan filolara geçiş için yeni fırsatların oluşabileceği de ifade ediliyor.

Akkuyu’dan İlk Elektrik Bu Yıl

Zirvede dikkat çeken bir diğer başlık da Akkuyu Nükleer Güç Santrali oldu. İlk reaktör inşasının tamamlandığını belirten Erdoğan, “Bu yıl sonunda deneme üretimi başlayacak. 2028’de tam kapasiteye ulaşacağız” dedi. Santralin devreye girmesiyle yıllık 7 milyar metreküplük doğalgaz ithalatı azaltılacak.

Enerji Diplomasisinde Aktif Türkiye

Türkmenistan’dan doğalgaz akışının başladığını hatırlatan Erdoğan, enerji anlaşmalarının çeşitlendirildiğini ve bu alanda Afrika, Orta Asya ve Güneydoğu Asya ile güçlü iş birlikleri kurulduğunu vurguladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise zirvenin ilerleyen yıllarda bir “marka” haline geleceğini belirtti.

Yayınlama: 05.05.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.