Anadolu Isuzu 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.

Anadolu Isuzu 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.

Anadolu Isuzu 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı.

Anadolu Isuzu net satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 oranında azalarak 4,28 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde net kâr yüzde 56,5 düşüşle 238,9 milyon TL’ye geriledi.

2025 yılı ilk üç ayında Türkiye otomotiv pazarı toplam satışları yüzde 7 oranında azalış gösterirken, hafif ticari araç pazarı yüzde 16 daraldı. Ağır ticari araç segmentinde de düşüşler gözlendi; kamyon satışları yüzde 21, otobüs satışları yüzde 25 ve midibüs satışları yüzde 1 oranında azaldı.

Anadolu Isuzu’nun toplam araç satış hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 düşerek 1.330 adet olarak kaydedildi. Bu araçların 1.139’u iç pazarda, 191’i ise dış pazarda satıldı. En büyük düşüş, yüzde 49,4 ile pick-up segmentinde yaşandı.

Öte yandan, şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) yüzde 7 artarak 307 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise 252 baz puanlık artışla yüzde 7,2’ye ulaştı.

Finansal borçluluk tarafında ise dikkat çekici bir yükseliş yaşandı. 2024 yıl sonunda 2,3 milyar TL olan net finansal borç yükü, 2025 Mart ayı sonu itibarıyla 4,1 milyar TL’ye çıktı. Net finansal borç/FAVÖK oranı da aynı dönemde 1,52’den 5,15’e yükseldi.

Kur Riski ve Tedarik Zinciri Zorlukları

Kur riskini hassas bir şekilde yöneten Anadolu Isuzu, 31 Mart 2025 itibarıyla 24 milyon Euro kısa döviz pozisyonunu hedge işlemleri ile 8 milyon Euro seviyesine kadar düşürdüğünü açıkladı. Küresel tedarik zinciri risklerine karşı da uzun vadeli sözleşmeler ve peşin ödeme stratejileriyle dengeleyici adımlar atıldı.

Rusya-Ukrayna savaşı, Kızıldeniz’deki güvenlik sorunları, AB ve ABD’nin Çin menşeli ürünlere yönelik tarifeleri gibi faktörlerin maliyet ve teslimat süreleri üzerindeki baskısı devam ederken, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında karbon düzenlemeleri de tedarik zincirine sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm baskısı getirdi.

Enflasyon Muhasebesi ve Finansal Görünüm

Sermaye Piyasası Kurulu’nun kararı doğrultusunda enflasyon muhasebesi uygulaması kapsamında hazırlanan finansal sonuçlarda, 2025 yılı ilk çeyreği itibarıyla brüt kâr marjı yüzde 13,2, net kâr marjı ise yüzde 5,6 olarak kaydedildi. Enflasyon muhasebesi uygulanmamış sonuçlara göre ise brüt kâr marjı yüzde 24,3, net kâr marjı yüzde 5,8 seviyesinde oluştu.

Şirketin Mart 2025 itibarıyla net işletme sermayesi ihtiyacı 5,06 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, bu rakamın net satışlara oranı yüzde 26,8’e ulaştı (2024 Mart: %20).

 

Yayınlama: 06.05.2025
Düzenleme: 06.05.2025 19:38
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.