Bu yıl 50. yılını dolduran Borusan Lojistik , mükemmel müşteri deneyimini hedefleyerek tüm lojistik ihtiyaçlarını tek çatı altında sunuyor.
Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, eTA ile (Elektronik Taşımacılık Ağı), sektörde en iyi müşteri deneyimini sunma hedefiyle faaliyetlerini yürütürken, aynı zamanda bir teknoloji şirketi olarak da paydaşları için özel çözümler sunan dijital platformlar geliştirdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “ Borusan Lojistik eTA mobil uygulaması sayesinde, yurt içi yük taşıma ihtiyacı olan müşteri, en uygun aracı hızlıca buluyor. Yük taşımak isteyen TIR ve kamyon sahipleri eTA Mobil uygulama sayesinde aracına uygun tüm nakliye ihalelerini görebiliyor ve uygun bulduğu yüke teklifini vererek tır/kamyon garajlarına uğramasına gerek kalmadan işi almasına olanak sağlıyor. Borusan Lojistik bünyesinde kurulan eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı), yurtiçinde yükünü taşıtmak isteyen yük sahipleri ile eTA üyesi bireysel kamyon ve tır sürücülerini bir araya getiriyor. Tüm sorumluluğu üzerine alan ve müşterinin tek kontağı olarak konumlanan eTA’da yük sahibine sadece sipariş vermek kalıyor. eTA Platformu; yükü olan müşterilerine web sitesi üzerinden hızlı araç tedarik ederken, aracı olan tır ve kamyon sahiplerine de mobil uygulaması üzerinden, garaja gitmeye gerek duymadan yük buluyor. En uygun fiyatlamayı yapabilmek için gerekli en temel bilgiler yük sahibinden alındıktan sonra, portal üzerinden yük sahibine hızlıca araç tedarik ediliyor. Spot ve kontratlı operasyonların tüm performansı platformda dashboardlarla takip edilebilirken müşterilerin siparişleriyle ilgili pek çok detaya buradan ulaşılabiliyor. Sipariş tarihinden ücretlere ve yük bilgilerine kadar tüm detaylar hızlıca raporlanabiliyor. Bunlar dışında çok daha kullanıcı dostu ve hızlı bir arayüze geçen eTA, müşterilerinin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye devam ediyor.”
“Yatırımımızın % 52’sini IT ve Ar-Ge projelerine ayırıyoruz”
2022 yıl sonu itibarıyla Türkiye genelinde 28 depoda toplam 450 bin m2 açık ve kapalı depolama alanı ve 15 bin m2 antrepo alanına sahip olan Borusan Lojistik, kendi depolarının yanı sıra müşteri tesislerinde de depolama hizmeti sunuyor.
2022 yılında Borusan Lojistik’in uluslararası lojistik operasyonları ağırlıklı olarak Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğu odağında yürütüldüğünü belirten Erçal, “ 2022 yılı faaliyet döneminde geniş bir acente ve ortaklık ağı, Almanya ve Çin ofisleri ile Uluslararası Taşımacılıkta fark yaratmıştır. Kara taşımacılığında yıllık 55 bin ihracat elleçlemesi, hava taşımacılığında 7,4 milyon kilo ücret ağırlığı ve deniz taşımacılığında 26.900 TEU yük taşımacılığı gerçekleştirmiştir.Geleneksel lojistik sektörünü daha verimli kılabilmek, iş modelini yeni nesle uyarlamak gibi bir misyon edinerek yatırımın yüzde 52’sini IT ve Ar-Ge projelerine ayırarak altyapıyı dönüştürmektedir. “ dedi.
“Özellikle otomotiv lojistiği alanında öngörümüzün üstünde performans gösteriyoruz.”
2023 yılında yurtiçi faaliyet alanlarında gösterdikleri performansları için “olumlu” ifadesini kullanan Erçal, “ Özellikle otomotiv lojistiği alanında ve depolama faaliyetlerinde öngörümüzün üzerinde bir performans gösteriyoruz. Tedarik zinciri yönetimi yaptığımız Milkrun operasyonu da oldukça iyi sonuçlar üretti. Yurtdışı faaliyetlerimizde ise düşüş trendinde olan global navlun endeksleri ve Türkiye’nin ihracatı kaynaklı olarak hedeflerimizden ve geçen yıl sonuçlarımızdan bir miktar geri kaldık. Ancak, toplam Borusan Lojistik Hizmetleri olarak geçtiğimiz yıllara göre daha iyi sonuçlar üretmiş olduk. Burada en büyük sorunlardan birisi, artan iş hacimlerine paralel olarak işletme sermayesi ihtiyacının artması ve bunun finansmanı. İş modeli olarak yüksek bir işletme sermayesi ihtiyacı oluşuyor. Finansal piyasalardaki sıkışıklıktan dolayı müşterilerin vadeleri arttırmaya çalıştığını, tedarikçilerimizin nakde ulaşmasının zorlaştığını ve bu sebeple de bizim üzerimizdeki yükün arttığını gözlemliyoruz.” diye konuştu.
“Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik tüm iş süreçlerimizin odağında olacak”
2024 yılına ilişkin hedefleri hakkında konuşan Erçal, “ Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik tüm iş süreçlerimizin merkezinde olmaya devam edecek. Bununla birlikte müşterilerimize en iyi deneyimi sunmak için çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz. Otomotivdeki önemli sektörel yatırımlar ve yeni oyuncularla birlikte, araç lojistiğinde operasyon olarak büyüyoruz. Ayrıca pazara yeni oyuncuların girmesiyle hizmet verdiğimiz müşteri sayımız da artmaya devam ediyor. Elektrikli araçlara tam uygun 3 bin m2 PDI alanımız ile büyüme vaat eden bir segment için de hazırlıklarımızı yapıyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda Çin’de bir şirket aldık ve Almanya’da Avrupa pazarına özel bir ekip kurarak etki alanımızı genişletmiştik. Buradaki organizasyonumuzu özellikle insan kaynağı ile daha da güçlendiriyoruz. Hem karayolunda yaşadığımız darboğazlara alternatifler yaratmak açısından hem de daha yeşil bir taşıma modu oluşuyla intermodal taşımacılık da odağımızda.
Bugün yurtiçi komple taşımacılık hizmetlerimiz için hizmet verdiğimiz eTA Platformunun verdiği hizmeti özellikle tır ve kamyon sürücüleri tarafında derinleştirerek, niş ve faydalı hizmetleri arttırmaya, mobil uygulamayı da her geçen gün daha kolay kullanılır olmasına özen göstererek çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Kamyon ve tır şoförleri için Kamyoncu Değerlidir başlığında projelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. “ dedi.
“Artan iş hacmimiz ve faaliyetlerimizle büyümeye devam ediyoruz”
Borusan Lojistik’in iş hacmi ve faaliyetlerine ilişkin rakamsal bilgiler veren Erçal, “Borusan Lojistik olarak artan iş hacmimiz ve faaliyetlerimizle büyümeye devam ediyoruz. Ciromuz 684,8 milyon$ olurken eTA’da yıllık 400 bin FTL taşıması gerçekleştiriyoruz. 8 bin noktaya günlük dağıtım kapasitemiz, 450 bin m2 kapalı ve açık depolama alanımız, 2 milyon m3 araç elleçleme hacmimiz bulunuyor. Yıllık 55 bin ihracat elleçlemesi yapıyoruz. Hava taşımacılığında yıllık 7,4 milyon kilo ücret ağırlığımızın yanında 15 bin m2 antrepo ve 3 bin m2 elektrikli araçlara tam uygun PDI alanımız bulunuyor.
2015 yılında kurduğumuz Borusan Eşittir Platformu kapsamında Borusan Lojistik olarak, tüm çalışanlarımız adına daha iyi çalışma koşulları sağlamak için cinsiyet eşitliğini gözeten uygulamalar ve çalışma hayatını kolaylaştıran kapsayıcı çözümleri ön plana çıkartmak ana hedeflerimizden. Yukarıda anlattığımız projeler haricinde kadın çalışanlarımıza aynı zamanda Holding olarak tüm grup şirketlerimizde anaokulu yardımı da yapıyoruz. “ diye konuştu.
“Birçok ödül ile başarılarımızı taçlandırdık”
Erçal, Borusan Lojistik’in başarılarını taçlandırdıkları bir çok ödüle layık görüldüklerini dile getirerek, “ Fortune 500 araştırmasında En yüksek net ciro ’da 121.İstanbul’daki şirketler arasında 70. Depolama, Taşımacılık, Lojistik ve Kuryede ise 4. sırada yer aldık
Capital 500 araştırmasında; 153.sıradan 146.sıraya yükseldik. İstanbul’daki şirketler arasında 70, Lojistik sektöründe 3. sırada yer aldık.
Marketing Türkiye ve Akademetre iş birliği ile gerçekleştirilen The ONE Awards ödüllerinde 4.kez Lojistik kategorisinde Yılın İtibarlısı Ödülünün sahibiyiz.
Borusan Lojistik olarak, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından düzenlenen “Duyarlı Ol! (do!)” projesinde Altın Seviye Sertifika almaya hak kazandık! Tepeören Operasyon Merkezimizle bu sertifikayı alan ilk ve tek tesis olduk.
Happy Place To Work : Lojistik Sektörünün 2023 En Mutlu İşyeri Ödülünü Borusan Lojistik olarak üst üste 2.defa kazandık.
KAL-DER : Borusan Lojistik olarak Sürdürülebilirlik strateji ve çalışmalarımız ile #WorldEconomicForum WEF kriterlerine uygun değerlendirme sürecimizi tamamladık ve Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödüllerinde Başarı Ödülü aldık.” dedi.