Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşımda sıfır emisyon hedefi doğrultusunda başlattığı “Türkiye’nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi”nin lansmanında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaşımda sıfır emisyon hedefi doğrultusunda başlattığı “Türkiye’nin Ulaşımda Net Sıfır Emisyon Yol Haritası Projesi”nin lansmanında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, projeyle birlikte 2053 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfırlayacak somut politika hedefleri ve stratejiler geliştirileceğini ifade etti.
Konmasının başında Marmara Denizi’nde yaşanan deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ana ulaşım akslarında ve köprülerinde herhangi bir sorun yaşanmadığını belirtti. Fatih Sultan Mehmet, 15 Temmuz Şehitler, Yavuz Sultan Selim Köprülerinin, Avrasya Tüneli, Marmaray ve Osmangazi gibi yapıların etkilenmediğini; D-100, TEM ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi arterlerde de herhangi bir problem bulunmadığını söyledi.
Uraloğlu, dünya genelinde sera gazı emisyonlarının %21 , 11 ‘inin ulaşımdan kaynaklandığını, Türkiye’de bu oranın %20 seviyelerinde olduğunu belirterek sektörün iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Projenin amacını, tüm ulaşım türlerini kapsayan, sera gazı emisyonlarını sıfıra indirmeye yönelik yol haritasını belirlemek olarak tanımlayan Uraloğlu, karar alıcılar için politika geliştirme araçlarının da sunulacağını belirtti. Ayrıca, sıfır emisyon hedefine ulaşmayı hızlandıracak kritik projeler için finansman modelleri geliştirilecek.
23 yılda 290 milyar dolarlık ulaşım yatırımı yapıldığını belirten Bakan, elektrikli tren setlerinden bisiklet yollarına, ekolojik köprülerden yeşil denizcilik projelerine kadar çevreci uygulamaların hayata geçirildiğini ifade etti.
Akıllı Ulaşım Sistemleri ile emisyonların azaltılması hedefleniyor. Fiber optik ağın karayolu altyapısında 20 bin kilometreye çıkarılması planlanıyor.
Demiryolu altyapısının 2053’e kadar 28 bin 600 kilometreye çıkarılması, bisiklet yollarının 433 kilometreye ulaşması ve intermodal taşımacılık ile çevreci yöntemlerin teşvik edilmesi hedefleniyor.
Şehirlerarası otobüs ve ağır vasıtalar için megawatt şarj istasyonları kurulacak. 28 binin üzerinde şarj soketiyle Türkiye, elektrikli ulaşım altyapısını güçlendiriyor.
50 havalimanı karbon akreditasyonu aldı. Denizcilikte ise 20 milyon euro hibe ve 50 milyon euro krediyle yeşil liman projeleri desteklenecek.
Marmaray sayesinde 62 milyon ton karbon emisyonu azaltıldı. Karayolu yatırımlarıyla yıllık 5,2 milyon ton daha az karbon salınımı sağlandı. İki ilde GES devreye alınırken, altı İl için çalışmalar başlatıldı.
Elektrikli skuter, kombine taşımacılık ve enerji verimliliği yönetmelikleriyle sıfır emisyon hedefi destekleniyor. Bakan Uraloğlu, kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.