KalDer, TAYSAD ve TOSB’un düzenlediği Kocaeli Deneyim Paylaşım Konferansı’nda, iş dünyasının önde gelen üst düzey yöneticileri deneyimlerini Yönetim Modelleri, Toplam Kalite Yönetimi, Mükemmellik Modeli, Sistem Yaklaşımı konularını iyi uygulama örnekleriyle paylaştılar.
KalDer, TAYSAD ve TOSB tarafından düzenlenen Kocaeli Deneyim Paylaşım Konferansı, 13 Mart 2014 Perşembe günü, TOSB Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarını KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Doğan, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alper Kanca ve TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi’nin yaptığı konferansta, açılış oturumunu ise BOSCH Türkiye Temsilcisi Steven Young yaptı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Doğan şunları söyledi: “KalDer olarak Türkiye’de kurumsal mükemmellik anlayışının yaygınlaştırılması doğrultusunda büyük çaba sarfediyoruz. KalDer’in ulusal işbirliği ortağı olduğu, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın EFQM Mükemmellik Modeli ile kurumlar kendi “Özdeğerlendirmelerini” yaparak, kuruluşun güçlü, iyileştirmeye açık alanlarını belirlenebilmesi ve gerçekleşen ilerlemenin periyodik olarak ölçülebilmesi sağlanıyor” dedi.
Doğan şöyle devam etti: “Modelin kuruluşlara kazanımlarına baktığımızda; Müşteri memnuniyetini ve bağlılığını ölçen Trim Endeksinde %57’den %81’e artış, Müşteri sayılarında %90, Kazanılan müşteri sayısında %182, Kilit Müşteri sayılarında %127, Müşteriyi elde tutma %15 ve Çalışan Memnuniyetinde ise %20 artış sağlamaktadır. Modeli uygulayan ve Ödül kazanan birçok kuruluş performans ölçütünde ortalama olarak belirgin iyileşme göstermiştir. Ödül kazanan kuruluşun hisse değerinde %119, işletme gelirinde %91, Satışlarda %69, Satış karlılığı %8, Çalışan sayısında %23 bir artış gözlemlenmiştir.” dedi.
Doğan: “Paylaşmak ilerlemenin ve gelişmenin en önemli faktörlerinden biridir. Paylaşan daha ileri gitmek kendini aşmayı amaçlamaktadır. Paylaşmadan yararlanan ise paylaşanı yakalamak ve hatta geçmek arzusundadır. İyi örneği alıp, daha iyisini yapmak kişileri, kurumları, toplumları ileri götüren budur. KalDer bir paylaşım, kıyaslama ve öğrenme platformudur. Ben neredeyim? Başkaları nerede? Arayışlar artık kurumsal, sektörel ve hatta ulusal ölçeğin ötesinde küresel boyutta. Yaratıcı, yenilikçi özetle; yenileşim hedefleyen bir yarışın içinde olmalıyız. Farkı yaratanlardan farkı dinlememiz önemli. Ancak unutmayalım artık farkındalık devri geçti. Şimdi farkı yaratma zamanıdır. Bunun farkında olmalıyız.” dedi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan bir diğer isim TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi şunları söyledi: “Global bir sektörde yer aldığımız için işimiz biraz zor, çok çalışmamız gerekiyor. Bulunduğumuz alanda yarışmacı sayısı çok fazla, çetin rekabet şartları var. Ama aynı zamanda çok da şanslıyız ki böyle bir sektördeyiz ve dünyada ne olup bittiğinin farkındayız. Bir başka şansımız da sektörümüze has bir Organize Sanayi Bölgesinin içindeyiz. Biri birimizin varlığından haberdarız. Beraber çalışıyoruz. Deneyimlerimizi paylaşıyoruz. İyi uygulamalardan örnekler alıyoruz.”
Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young ise konuşmasında; “Bosch Türkiye olarak, Bosch Grubu içerisinde öncü konuma sahip olmamıza büyük katkıda bulunan iş mükemmelliğini benimsiyor ve her alanda uyguluyoruz. Bunun ispatı olarak da dünya çapında edindiğimiz konumuzu söyleyebiliriz. 125 ülkede faaliyet gösteren grubumuzun en önemli ülkelerinden biri olarak, dünyada 15’inci sıradayız. Avrupa’da büyüme bütçesi yapan iki ülkeden biriyiz. 5 kıtada 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Otomotiv, yapı ve genel sanayilerimiz için özel çözümler üretiyoruz, yeni üretim modellerinden teknoloji transferine kadar bir dizi çalışma yürütüyoruz. Üç Ar-Ge Merkezimizin yanı sıra co-designer konumunda yerel yetkinlik merkezleri kuruyoruz. Müşterilerimize en güncel teknolojileri kazandırıp küresel rekabetçiliklerini güçlendiriyoruz. “ dedi. Ayrıca konuşmasında Türkiye’nin dünya çapındaki üretim merkezi olarak önemini şu şekilde ifade etti: “Bursa’daki Dizel ve Benzinli Sistemleri fabrikalarımızda 30’dan fazla araç markası için üretim yapıyoruz. Dünyadaki her beş dizel motorlu araçtan birinin enjektörünü Bursa’daki fabrikalarımızdan sağlıyoruz. Bosch’un Dünya’da en çok sayıda kombi ürettiği Manisa’daki Termoteknik fabrikamızda ise son üç yılda rekor üretimler gerçekleştiriyoruz. Bursa ve Gebze’de faaliyet gösteren Bosch Rexroth fabrikamızda da Türk ve Dünya sanayi için aynı şekilde rekor sayıda hidrolik pompa üretiyoruz. Gelecekte de sürekli daha iyisini hedefleyerek başarılarımızı sürdüreceğiz” dedi.
Otomotiv sektöründe “Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler” konusunda özel bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın yaptığı panelde Tofaş Kalite Direktörü Erdal Şimşek ve Farba Genel Müdürü Ayhan Gürbay konferansta deneyimlerini aktardılar.